6 Eylül 2011 Salı

Poğaça (sade, peynirli)

MALZEMELER
Sade Poğaça



1 Su bardağı süt
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı sıcak su
3 Yemek kaşığı şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
Yarım paket yaş maya
7 su bardağı un
Susam ya da çörek otu

YAPILIŞI

Su, süt ve yağ bir kaba koyun.Suyun sıcak olmasının sebebi aslında ılık bir karışım elde etmektir, böylece maya içinde daha kolay erir ve mayalanır.Mayayı bu karışımda eritip içine şeker ve tuz ekleyin.Eridikten sonra un ekleyip kulak memesinden daha yumuşak ama ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edin.Şekeri isteğinize bağlı olarak azaltabilirsiniz, sizin damak tadınıza kalmış.

Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartıp önce rulo yapın sonra sarmal şekilde sarıp yuvarlak bir şekil elde edin.İsteğinize bağlı olarak aynı hamuru avucunuzun içinde açıp içine peynir koyup kapatarak peynirli poğaça da yapabilirsiniz.Yağladığınız tepsiye dizdikten sonra yumurta sarısı sürün.Üzerine yine isteğinize bağlı olarak susam yada çörek otu serpip, daha önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirin.

Yaş mayanız yoksa küçük paketlerde olan vanilya büyüklüğündeki mayadan da kullanabilirsiniz ama asla yaş mayanın yerini tutmuyor.Ben mayayı çok miktarda alıp ikiye bölüp streç filme sarıp buzluğa koyuyorum, ihtiyacım olduğu anda çıkarıp kullanıyorum.Önceden çıkarıp erimesini beklemeye gerek yok zaten ılık suya konuyor.Hamurun mayalanmasını yaz mevsiminde beklemiyorum zaten yumurtasını sürene kadar mayalanıyor.Hava soğuksa tepsiye dizdikten sonra yumurtasını sürmeden ısıtılıp kapatılmış fırında biraz bekletmek yeterli olacaktır.Afiyet olsun.

Sade Poğaça

Sade Poğaça

Sade Poğaça

1 yorum: